środa, 18 października 2017

Kluski kładzione z kaszy jaglanej, pieczona śliwka, kokosowa śmietana

Potrzebujesz:
KLUSKI
  • 350 gr ugotowanej, tak kaszy jaglanej 
  • łyżka wody
  • 1,5 łyżki mąki ryżowej
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
PONADTO
  • 1/2 kg dojrzałych śliwek
  • śmietana kokosowa, u mnie z Tesco marki Real Thai
  • cynamon
  • płynny miód
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temp. 185 stopni. W  naczyniu żaroodpornym ułóż połówki śliwek. Posyp z wierzchu cynamonem, polej łyżeczką miodu i zapiekaj do miękkości, ok. 30 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną. Jeszcze gorącą, odmierzoną porcję przełóż do miski, dodaj łyżkę wody i przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj dwa rodzaje mąk, sól i wymieszaj. Pozostaw gotową masę, aby lekko przestygła. W garnuszku zagotuj wodę, gdy ta zacznie wrzeć za pomocą łyżeczek nakładaj małe porcje ciasta. Gotuj niecałą minutę od wypłynięcia na powierzchnie. Gorące kluseczki podawaj z ciepłymi śliwkami, na wierzch nałóż kleksa śmietany kokosowej. Całość posyp cynamonem i polej miodem.

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam czegoś takiego, ale uwielbiam kaszę jaglaną, więc muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj