sobota, 24 października 2015

Ekspresowa sałatka warzywna z jaglanym majonezem


        Od kiedy spróbowałam majonezu z kaszy jaglanej nie mogę się powtrzymać  przed robieniem sałatek.
Tym razem będzie ta dobrze znana, warzywna. 
Poniższa wersja jest wegańska.
 Słodko-kwaśne smaki przypadną do gustu nawet tradycjonalistom. 
I co najważniejsze do jej przytowania potrzebujesz tylko jednego garnka !

Potrzebujemy:
Warzywa
  • dużą pietruszkę
  • 2 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/4  jabłka
  • natkę pietruszki
Majonez
  • 50 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
  • większą łyżkę nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki delikatnego oleju, u mnie słonecznikowy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczkę ksylitolu/cukru,  lub do smaku
  • małą łyżeczkę musztardy
  • sól
  • pieprz
 Przygotowanie:
Umyj starannie pietruszkę, marchew oraz ziemniaki. Przełóż do dużego garnka, zalej wodą i  gotuj do miękkości. W międzyczasie zrób majonez. Słonecznik zmiel w młynku na mąkę. Do wysokiego naczynia przełóż kaszę, zmielony słonecznik, wodę, sok z cytryny, ksylitol oraz musztardę. Utrzyj całość bardzo starannie przy pomocy blendera. Gdy masa stanie się jednolita, dolewaj małym strumieniem olej, cały czas blenderując. Teraz najtrudniejsze, powstały majonez dopraw wg własnego gustu i odstaw do lodówki. Przestudzone warzywa obierz i pokrój w zgrabą kostkę. Podobnie uczyń z kiszonymi ogórkami oraz jabłkiem. Natkę pietruszki posiekaj. Tak przygotowane warzywa połącz z majonezem, pietruszką i dopraw pieprzem oraz solą. 

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Zrobilam wczoraj ten majonez jaglany i jest PYYYYCHAAA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem :) najlepszy do wszystkiego i w dodatku pełen zdrowia :)

      Usuń

Drukuj